top of page

מה יש לברזיל להציע ליצואנים הישראלים?

 

לא רק כדורגל. למרות המיתון הקשה הפוקד את המדינה הגדולה בדרום אמריקה, השוק הברזילאי הוא הזדמנות ליצואנים הישראלים בזכות הסכם הסחר החופשי שיש בין ישראל לברזיל. אז איך לומדים את השוק הברזילאי, במי נעזרים ומי החברות הישראליות שיכולות לקפוץ על העגלה ולהרוויח?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

כשמדברים על יצוא מישראל חושבים בעיקר על יצוא לארה"ב, האיחוד האירופי ואסיה . אולם מאז הצטרפותה של ישראל ב-2009 להסכם הסחר עם מדינות המרקוסור (גוש מסחרי אזורי של מדינות בדרום אמריקה) מייצאת ישראל לברזיל ובשנת 2014 הסתכם היצוא מישראל בכמיליארד דולר.

 

ברזיל נחשבת לכלכלה השישית בגודלה בעולם. היא בעלת אוכלוסייה צומחת, תעשייה מתקדמת ושפע של משאבים טבעיים. על פי מכון היצוא, ברזיל היא יעד היצוא הגדול ביותר של ישראל באמריקה הלטינית, כאשר היקף היצוא אליה הסתכם כאמור בשנת 2014 בכמיליארד דולר - ירידה של כ-12% מהשנה שלפניה.

 

אולם עם זאת, עבור היצואן הישראלי טומנת ברזיל הזדמנויות עסקיות מגוונות: בתחום בטחון המולדת (HLS), כאשר על רקע המשחקים האולימפיים הצפויים להיערך בה בשנת 2016 עלו הביקושים לטכנולוגיות בתחומי אבטחת מגה אירועים. עוד מגלים בברזיל עניין בטכנולוגיות בתחומי מדעי החיים, שירותי מובייל מתקדמים, אנרגיה וקלינטק.

 

עכשיו משתלם יותר לייצא לברזיל

 

"למעשה ישראל היא המדינה היחידה מחוץ לאמריקה הלטינית שנכנסה להסכם הסחר עם מדינות המרקוסור, מה שאומר, שמוצר ישראלי יותר זול כאן מאשר כל מוצר שמגיע מכל מקום אחר בעולם", אומר בועז אלבראנס, הנספח הכלכלי של ישראל בברזיל בשיחה לאולפן ynet מסאו פאולו. "היום פונים אלי הרבה יותר יצואנים ישראלים ואומרים לי שעכשיו זה משתלם לייצא לברזיל, אז בוא נתחיל לעבוד יחד".

 

עד לאחרונה עיקר היצוא לברזיל היה דשנים וכימיקלים, אולם בשנתיים האחרונות פחתו העסקאות בתחום בעיקר בשל התנודות החריפות במחירים ברחבי העולם. אך מנגד, חברות ישראליות רבות זיהו את הפוטנציאל הטמון במדינה הגדולה ביותר באמריקה הדרומית, והחלו להגדיל את היצוא למדינה בתחומי הטכנולוגיה, הביטחון והתקשורת.

  

אז מה יש לשוק הברזילאי להציע ליצואנים הישראלים?


"ברזיל הוא שוק מאוד גדול ולכן הוא מאוד רלוונטי עבוד היצוא הישראלי. גוש המרקוסור שברזיל עומדת בראשו הוא גוש חשוב מאוד מבחינת היצוא הישראלי בעיקר בכדי לגוון אותו", מוסיף אלברנס. "יש אכן יצוא לארה"ב, אירופה ואסיה אבל חשוב גם לזכור את אמריקה הלטינית שהוא שוק צרכני מאוד גדול". 

 

לדבריו, למרות שכלכלת ברזיל עדיין מתנדנדת מאז המיתון העמוק שפקד אותה ב-2009 הפוטנציאל גדול במיוחד, מאחר שהסכם הסחר בין המדינות מיטיב במיוחד עם ישראל. "החסמים שיש בברזיל, כגון מכסי היבוא אינם משהו חדש, אך ישראל למעשה פטורה מהם בגלל הסכם סחר בין ישראל למדינות המרקוסור וברזיל בראשן, ולכן מדובר ביתרון תחרותי מאוד גדול".

 

"יחד עם העלייה בביקושים וההזדמנויות העסקיות במדינה, חשוב לציין כי היצוא לברזיל דורש מהיצואן להתמודד עם חסמים משמעותיים", מסביר ליאור קוניצקי, משנה למנכ"ל ומנהל חטיבת ענפים טכנולוגיים במכון היצוא. "בין החסמים - טווחי זמן ארוכים לביצוע עסקאות, מערכת מכסים מורכבת ורגולציה".

 

לדבריו, אמנם כבר לפני מספר שנים נחתם הסכם המרקוסור אשר אמור לסייע בפתרונות לחסמים אלה, אך מדובר בהסכם פרוגרסיבי שמימושו אורך זמן. "אני סבור שעל אף האתגרים הללו, ברזיל היא עדיין יעד אטרקטיבי בעל פוטנציאל עסקי נרחב ליצואן הישראלי. מכון היצוא בשיתוף עם מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה צפוי בשנת 2016 ליזום מספר פעילויות בברזיל ביניהן: הקמת ביתנים לאומים בתערוכת Hospitalar בתחום מדעי החיים ובתערוכת Laad בתחום בטחון המולדת, וייזום משלחות עסקיות שיבקרו במדינה עם חברות מתחומי האגרוטכנולוגיה, המובייל ופתרונות מים לתעשייה".

 

 

מקור: YNET אלכסנדרה לוקש ומשה גלנץ

 

bottom of page